Belgische Limousin@Kapblok

Naar aanleiding van onze (verrassende) 1e prijs op het Nationaal kampioenschap Limousin, hier wat meer uitleg.
Intro
Ik werk al sinds 1989 samen met groothandel Lanciers/Roche4Meat uit de Rochefort. Lanciers is afkomstig uit Leuven en kende ik van thuis uit (mijn ouders hadden een slagerij in Lubbeek (1969-1990), van kinds af aan was ik gefascineerd over hoe de kwaliteit van een rund beoordeeld werd, perfect was het volgens mijn papa nooit, maar meestal wel uitstekend tot zeer goed. Ook mijn nonkel Paul werkte samen met Lanciers voor de aankoop van kwaliteitsvlees voor Delhaize.
Dat het vlees wel wat duurder was maar beter werd regelmatig aan de keukentafel besproken door de 2 gebroeders Mertens.
Samen op dinsdag- en vrijdagochtend in de schoolvakanties om 4u "met een Petit Beurre in de auto voor onderweg" naar de groothandel/ slachthuis rijden was voor  mij altijd een geweldige ervaring.
Daar aangekomen; mijn ogen uitkijken, proberen te helpen en vooral niet in de weg Dan zoveel jaren later...2023.
Mijn groothandel belt en meldt me dat Rabeux uit Ciney (de boer die mijn Limousins fokt) waarschijnlijk in de prijzen gaat vallen op het Nationaal Kampioenschap Limousin in Libramont (hij zat met verscheidene Limousins in de finale na de voorselectie), dat het misschien toch aangeraden is om tot daar te rijden, dat ik dit beter niet zou missen..?
Een flash back naar mijn jeugd was er onmiddellijk, want mijn papa had meerdere malen de 1e prijs gekocht.
De hoop werd werkelijkheid.
Een hele eer voor Rabeux die 1 van de eerste fokkers was die zich uitsluitend op Limousin toe spitste, een hele eer dat ik er van het begin stadium bij was toen dat ras nog niet zo bekend was.

Waarom enkel Belgische Limousin bij De Kapblok?

Er is echt niets mis met andere rassen al dan niet Belgisch, laat dit duidelijk zijn.
Niet in België gekweekte rassen zal je nooit in De Kapblok gekocht hebben of kunnen kopen.
Als streekproducent gedurende meer dan 30 jaar, lang voor ”Lekker van bij ons” bestond heb ik altijd geijverd voor “de korte keten”, zelfs jaren voor dat ik deze woorden voor het eerst las in de pers 😊.
Ik startte in 1989 mijn eerste slagerij met Wit/Blauw en ben in 2003 overgeschakeld op Belgische Limousin na een steak te eten in een restaurant In Ciney, die smaakbom wou ik dus ook verkopen.
Wanneer ik mijn groothandel daar schoorvoetend over aansprak bleek dat zij zich daar meer en meer op toelegde en dat de slager die aan het restaurant leverde een klant van hun was, dit was makkelijk…
Maar in tegenstelling van vele collega’s werken wij maar met 1 ras, de Belgische Limousin dus.
We verkopen koeien van 4-7 jaar, al dan niet dry-age .
De reden is dat ik dit persoonlijk het lekkerste vind en wanneer een klant mij zou vragen indien ik meerdere rassen zou verkopen, “wat is het beste?” ik dan toch Limousin moet antwoorden.
Limousin vlees heeft een lichte dooradering van fijn vetweefsel maar is nooit echt vet.
Een volle diepere smaak, nooit vochtverlies in de pan, puur natuur.

Wat is er specifiek aan een Limousin?
Een Limousin is van nature uit een wildere koe die niet zomaar in een stal te houden is en met een ambetant karakter wat het voor de boer soms niet simpel maakt., deze runderen hebben veel plaats, heel veel weide nodig, daarom wordt de Belgische Limousin bijna uitsluitend in de Ardennen gekweekt. In Vlaanderen heeft m’n minder uitgestrekte weides en uiteraard zijn deze minder rendabel bij Limousins door de prijs per m². (lees: Belgisch Wit/Blauw heeft veel minder plaats nodig).
Anderzijds is de Belgische Limousin niet het goedkoopste vlees op de markt, de reden ligt vooral in het rendement, het zijn nl. geen billenmannen 😊.
Er is procentueel veel meer afval aan (+15%), meer vet, zwaar gebeente en kop en ze wegen relatief licht (dus meer werk om het zelfde aantal kilo’s te verkopen t.o.v. dikbillen.

Waar komen onze Belgische Limousins vandaan?
Onze groothandel gevestigd in het hartje van de Ardennen selecteert bij een relatief kleine boerderij.
Na 20 jaar Limousin aan me te verkopen weet deze uiteraard wat we precies willen.
Heel soms krijgen we telefoon met de boodschap dat degene die we voor jou geselecteerd hebben blijkt na het slachten toch niet echt wat uw standaard is.
Een nieuwe slachting wordt voorbereid en dan 2 dagen later geleverd.
Aangezien wij sowieso minimum 10 dagen laten rijpen voor de verkoop hebben we nooit een stock tekort.
De Belgische Limousins worden ook ondergebracht in een officieel en uiterst gecontroleerd stamboek om het zuivere ras 100% te kunnen behouden (Herdbook Limousin).
Voetnoot:
In het verleden behaalde we ook mooie prijzen in wedstrijden waar we aan deelnamen:
1e WK BBQ BEEF 2008
1e Bk 2010 met tagiata runds
Beste Beenhouwer van België 2015 t.e.m. 2018
Telkens was Limousin ook aanwezig in deze wedstrijden, toeval of niet? 

Contactgegevens

Tiensesteenweg 166
3001 Heverlee
Tel: +32 16 89 88 84
-------------
Geldenaaksebaan 454
3001 Heverlee
Tel: +32 16 89 88 86
BE 0479.837.620
E-mail: info@kapblok.be

openingsuren

DI - ZA: 8u00 - 18u00
ZO & MA Winkels gesloten
Afhaal traiteur en schotels op zondag :
  Tiensesteenweg
8.30u tot 9:30u

 

social